TANA-studenten leggen streng kookexamen af

Zeven studenten van Towards A New Alternative (TANA) werden donderdagavond door echte gasten beoordeeld op hun kookkunsten. Dat was voor hen de praktijkafsluiting van de horecaopleiding tot restaurantkok. Terwijl zij in de keuken zwoegden om een compleet menu te bereiden, konden bezoekers zich intussen vermaken met een glaasje wijn en een garnalencocktail, die door de groep was gemaakt.

De opdracht van de studenten was om een heldere groentesoep of een gebonden champignonsoep te maken. Het hoofdgerecht moest bestaan uit gebakken kip en jus met gebakken aardappelen, gekookte rijst en gemengde groenten au beurre (in botersaus) worden. Ook mocht een mooie garnering niet ontbreken. De borden werden voor de neus van de examinatoren, Marcel Wittenberg en Xaviera Mijnhijmer, geschoven ter beoordeling.

Tevreden

Ook stonden er kroketten en als nagerecht een sorbet met fruitcocktail op het menu. De studenten kregen vijf uur tijd om alles klaar te maken. “Ze wisten van tevoren niet wat er op het menu stond en met welke ingrediënten ze zouden werken. Daarom ben ik heel tevreden met het resultaat”, vertelt TANA-directeur Bert Hulsman.

Verder gaf hij aan heel trots te zijn op de studenten, want het curriculum was best lijvig. “Naast de theorielessen zoals hygiëne, warenkennis en de opleiding communicatie hebben de leerling-koks vijf maanden stage gelopen bij verschillende ondernemingen. “Allemaal gaven ze aan dat het een leerrijke ervaring was geweest”, voegt Hulsman aan.

Schoonheidsfoutjes

Van de zeven leerlingen slaagden er drie gelijk. Vier toekomstige chefs kregen een herexamen vanwege schoonheidsfoutjes. “De hygiëne liet wat te wensen over en de mise en place (voorbereiding), was niet op tijd af. Hierdoor werden bepaalde gerechten koud opgediend”, lichtte de strenge examinator Mijnhijmer toe.

De leerlingen die niet geslaagd zijn, zullen later opnieuw de gelegenheid krijgen om een menu te bereiden en deze keer moeten ze conform de opdracht en regels werken.-.

De Ware Tijd